Mitt namn är Julia Persson och jag är 27 år gammal. Jag bor på gården Rödjan mitt mellan Vänern och Vättern utanför det lilla samhället Töreboda.  Här bor jag tillsammans med min ungdomskärlek Emil 30 år (som allra helst undviker att vara med på bild) och våra tre barn Esther 6 år, Olle 4 år och Kerstin 2,5 år. Här bor också 14 hedemorahöns och de två bonnakatterna Saga & Svante.

Till vardags arbetar jag som elevassistent på en riktigt lantlig friskola utanför Töreboda. På fritiden odlar jag tillsammans med våra barn för självhushållning i odlingszon 3. Målet är att vi ska odla våra egna grönsaker, rotfrukter och bär till självhushållet. 

Idag odlar vi i fem pallkragar, fyra stora odlingsbäddar och två växthus året runt. Dessutom har vi en praktfull blomsterträdgård full av fantastiska blommor. För mig är det viktigt att odla med naturen. Vi odlar enligt nodig-metoden vilket innebär att vi matar jordens invånare genom täckodling och låter sedan maskar, småkryp och mikroorganismer arbeta med vår jord. Tillbaka får vi en näringsrik, luftig och väldränerad jord helt utan att gräva. Min privata odling är inte en öppen trädgård. Men vill du hänga med i min privata odling kan du göra det genom att bli bloggmedlem i min medlemstjänst och hänga med i årets odlingstema inne i Lilla tema hörnan där du får följa med under hela 2024. Den nya odlingssäsongen 2024 har redan börjat! Klicka här nedan för att direkt komma till min medlemstjänst och bli bloggmedlem idag!

Historien om Rödjans lilla Gröna

När jag väntade Kerstin våren 2021 började ett frö gro. Jag ville börja odla för självhushållning. Jag drog upp alla plantor själv och därmed självsåddes ett nytt frö. Jag mådde så otroligt bra av att få sätta de där fröna och följa hela fröets resta från fröpåsen till färdig planta. Det gav mig både ett lugn och inre energi.

Våren 2021 började jag att sälja överskottet av plantor på Facebook och till nära & kära. Det var mycket uppskattat så inför andra året, år 2022, drog jag igång en pytteliten hobbyverksamhet där jag gick in för att sälja mer plantor men helt utan större krav på lönsamhet eller långvarig verksamhet. Jag gjorde det för att det var roligt. Väldigt roligt! Men hobbyverksamheten behövde ett namn... men vad skulle den heta? Jag bollade fram och tillbaka med en av mina vänner. Den måste heta något med 'Rödjan' tyckte bestämt min kompis. Ur detta samtal föddes i januari 2022 namnet "Rödjans lilla Gröna". 

På hösten 2022 ville jag något mer. Jag kände i hela min själ att det där fröet som självsått sig höll på att blomma ut i en alldeles för liten kruka. Den behövde omskolas.... men i vad? Jag visste ingenting om att driva eget företag. Kan jag ens göra det som anställd? Så började jag prata med Julia på Tobolsk Gård och efter att ha gått hennes onlinekurs "Redneck Game Plan" insåg jag vilken kruka min planta behövde omskolas i, i den största jag kan hitta. Med ny kunskap och välfyllt energiförråd släppte jag handbromsen i totala nedförsbacken och än fortsätter bilen att rulla framåt. Jag vill detta så gärna! Tänk att jag vågade ta steget. 

Februari 2023 startade jag företaget Rödjans lilla Gröna. Rödjans lilla Gröna är en kunskapsbank där jag lär dig odla hållbart både för miljön och för livet nere i jorden. Detta gör jag genom både fysiska och digitala kurser och jag håller i föreläsningar. Dessutom är Rödjans lilla Gröna en gårdshandelsträdgård där jag säljer hållbart odlade grönsaksplantor och blommor utifrån säsong. Du kan köpa mina plantor i Lilla Boden med självbetjäning eller på reko-ringen i Töreboda. Jag odlar i ekologisk jord och använder inga bekämpningsmedel. Näringen jag använder kommer från naturligt källor. Alla mina krukor till försäljning är återanvända för miljöns skull.

I Lilla Boden säljs både grönsaksplantor och blommor.
I Lilla Boden säljs både grönsaksplantor och blommor.

Här nedan ser du adressen där Lilla Boden står mellan april-oktober.