Koka eget äppelmos

03.09.2023
I år har det verkligen exploderat med svamp, bär och frukt. Folk drunknar i bland annat äpplen. Perfekt då att ta tillvara på dina äpplen eller ta emot skänkes-äpplen. Det finns olika sätt att ta tillvara äpplen på, allt ifrån att torka äppelringar till att koka eget äppelmos. I detta recept får du ta del av mitt superenkla äppelmos helt utan tillsatser och konserveringsmedel. Sockret i sig bidrar till konservering och förlänger därmed hållbarheten. Vår yngsta dotter kerstin tål inte vissa konserveringsmedel i köpt sylt. Så tack vare detta recept får även hon njuta av äppelmos på gröten. (Du kan givetvis köpa äpplen i affären också till ditt egna äppelmos men välj då gärna svenska ekologisk äpplen.)

Koka eget äppelmos 

Att koka eget äppelmos behöver absolut inte vara svårt. Detta recept innehåll helt vanliga ingredienser som du har hemma. Dessutom behövs inga specialmaskiner till detta. 
 • Stor gryta (min är på 10 Liter) 
 • Träslev 
 • Äppelskalare, fruktkniv eller potatisskalare 
 • Steriliserade burkar  
Ingredienser till 1 liter äppelmos
 • 2 kg mosiga äpplen

 • 1 dl vatten

 • 3 dl strösocker

 • 2 tsk mald kardemumma (kan uteslutas)

 • 2 tsk mald kanel (kan uteslutas)

 • 1 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)

Gör så här

1. Skala äpplena och kärna ur dem. Dela i mindre bitar. Det finns tre sätt att skala äpplena, se bilderna nedan.

Skala och dela med fruktkniv.
Skala och dela med fruktkniv.
Skala och dela med äppelskalare
Skala och dela med äppelskalare
Skala med potatisskalare och dela med kniv.
Skala med potatisskalare och dela med kniv.
2. Blanda äppelbitarna och vatten i en stor kastrull. Äpplena släpper ifrån sig vätska och mosas av värmen. Så ta inte i extra vatten utöver det som står. Koka upp och låt sjuda under lock i 10 minuter. De ska bli ordentligt mjuka. Rör om då och då.
3. Mosa sönder äpplena med en ballongvisp eller stavmixer.
4. Rör ner strösockret och ev. kryddorna och låt sjuda i 5 minuter till. 

5. Häll upp sylten på väl re gjorda och *steriliserade burkar. Var noga när du försluter burkarna så du inte tillför bakterier på locket som kan försämra hållbarheten. Efter du hällt upp moset vänd burken uppochner. Detta gör att den varma sylten dödar alla bakterier i burken från botten och upp till locket. Dessutom bildas ett vakuum i burken som gör att moset håller mycket längre. 

*Sterilisera burkar

Att sterilisera burkar menas med att alla bakterier och mikroorganismer dödas i burken. På så sätt kan inte bakterierna förstöra sylten i burken. Efter sterilisering av burken är det viktigt att INTE röra varken ev. gummipackning eller i själva burken med fingrarna. Då tillför du nya bakterier.... Detta sätt att sterilisera burkar fungerar på samma sätt om du behöver sterilisera flaskor vid ex. saftkok.

Gör så här

 1. Sätt glasburkarna i en kall ugn. Lägg även med saker som tål ugn som lock i metall. Sätt ugnen på 180 c°.
 2. När värmen nått 180 grader låter du det gå i 30 minuter, alternativt kör timer på 45 minuter efter att du satt in plåten.
 3. Lägg INTE med gummipackningar och plast-detaljer i ugnen. Det som inte tål ugn kan du koka  i en kastrull med vatten minst en minut. Detta gäller ex. metallock med plast på insidan, plastlock, gummipackningar eller liknande. 
 4. Efter du steriliserat är det viktigt att INTE röra inuti burken, i locket eller på packningen med dina fingrar. Då tillför du bakterier på nytt och måste göra om hela processen för att undvika att bakterierna förstör sylten.