Koka eget äppelmos
![](https://4e53d2b402.clvaw-cdnwnd.com/f6960458788e5c089abac63fdb072e28/200001134-6221662219/20230826_162614.jpeg?ph=4e53d2b402)
Koka eget äppelmos
- Stor gryta (min är på 10 Liter)
- Träslev
- Äppelskalare, fruktkniv eller potatisskalare
- Steriliserade burkar
2 kg mosiga äpplen
1 dl vatten
3 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma (kan uteslutas)
2 tsk mald kanel (kan uteslutas)
1 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
1. Skala äpplena och kärna ur dem. Dela i mindre bitar. Det finns tre sätt att skala äpplena, se bilderna nedan.
![Skala och dela med fruktkniv.](https://4e53d2b402.clvaw-cdnwnd.com/f6960458788e5c089abac63fdb072e28/200001144-ca684ca687/20230826_135914.jpeg?ph=4e53d2b402)
![Skala och dela med äppelskalare](https://4e53d2b402.clvaw-cdnwnd.com/f6960458788e5c089abac63fdb072e28/200001146-d1714d1716/20230826_135602.jpeg?ph=4e53d2b402)
![Skala med potatisskalare och dela med kniv.](https://4e53d2b402.clvaw-cdnwnd.com/f6960458788e5c089abac63fdb072e28/200001142-a678da6790/20230826_140129_01.jpeg?ph=4e53d2b402)
![](https://4e53d2b402.clvaw-cdnwnd.com/f6960458788e5c089abac63fdb072e28/200001140-9ee6c9ee6f/20230826_155903.jpeg?ph=4e53d2b402)
![](https://4e53d2b402.clvaw-cdnwnd.com/f6960458788e5c089abac63fdb072e28/200001138-1c43e1c441/20230826_161032.jpeg?ph=4e53d2b402)
![](https://4e53d2b402.clvaw-cdnwnd.com/f6960458788e5c089abac63fdb072e28/200001136-95bc295bc5/20230826_161637.jpeg?ph=4e53d2b402)
5. Häll upp sylten på väl re gjorda och *steriliserade burkar. Var noga när du försluter burkarna så du inte tillför bakterier på locket som kan försämra hållbarheten. Efter du hällt upp moset vänd burken uppochner. Detta gör att den varma sylten dödar alla bakterier i burken från botten och upp till locket. Dessutom bildas ett vakuum i burken som gör att moset håller mycket längre.
![](https://4e53d2b402.clvaw-cdnwnd.com/f6960458788e5c089abac63fdb072e28/200001148-dcc1bdcc1e/20230826_162611.jpeg?ph=4e53d2b402)
*Sterilisera burkar
Gör så här
- Sätt glasburkarna i en kall ugn. Lägg även med saker som tål ugn som lock i metall. Sätt ugnen på 180 c°.
- När värmen nått 180 grader låter du det gå i 30 minuter, alternativt kör timer på 45 minuter efter att du satt in plåten.
- Lägg INTE med gummipackningar och plast-detaljer i ugnen. Det som inte tål ugn kan du koka i en kastrull med vatten minst en minut. Detta gäller ex. metallock med plast på insidan, plastlock, gummipackningar eller liknande.
- Efter du steriliserat är det viktigt att INTE röra inuti burken, i locket eller på packningen med dina fingrar. Då tillför du bakterier på nytt och måste göra om hela processen för att undvika att bakterierna förstör sylten.