Koka egen sylt

25.07.2023

Att koka sin alldeles egna sylt är något speciellt. Det är ren lyx att få kalla den härligt goda sylten för sin egna. "Detta, den har jag gjort". Det finns olika sätt att koka sylt på. Det finns recept som kräver lång koktid till att bara röra ihop sylten. Den allra snabbaste, enklaste men också väldigt goda sylten gör du med syltsocker. Syltsocker innehåller pektin, alltså det som gör sylten tjock, och citronsyra som gör att pektinet faktiskt fungerar. Dessutom innehåller syltsocker kaliumsorbat som gör att sylten står sig längre. En del säger att syltsocker är fusk men det tycker absolut inte jag. Så detta är något jag rekommenderar. Syltsocker köper du i din vanliga mataffär.

Koka egen sylt

Första gången jag skulle koka fick svärmor stå intlll. Jag var supernervös. Livrädd att bränna vid eller att allt skulle koka över. Men det är väldigt enkelt att koka sylt. Busenkelt faktiskt!  För att koka sylt behöver du:
 • Stor kastrull, min syltkastrull rymmer 10 L
 • Träslev
 • Glasburk med tättslutande lock 
 • Etiketter/frystejp 
 • Vattenfast penna 
Ingredienser till 2 L busenkel sylt
 • 1 kg bär (ca 2 L bär). Du kan koka sylt pä de flesta sorters bär ex. hallon, bjönbär, svartvinbär, blåbär, lingon, jordgubbar. 
 •  1 kg syltsocker.
Gör så här
 1. Rensa bären noga.

 2. Skölj av dem i kallt vatten. 

 3. Slå över i en stor gryta. Vill du ha en slät sylt utan bitar (det vill både jag och barnen) ta en stavmixer och mixa bären eftet eget tycke. Häll sedan över syltsockret över bären. 

 4. Värm upp sylten under omrörning och koka kraftigt under omrörning under cirka 10 minuter. Om det skummar ta sleven och ta bort skummet ur kastrullen.  

 5. Häll upp sylten varm på rena och steriliserade* syltburkar, sätt på lock och vänd dem upp och ner att svalna. Efter svalning märk burken etikett/frystejp med typ av sylt och månad+år du kokat sylten.  Förvaras svalt och mörkt.

Svartvinbärssylt. Barnens nya favorit till pannkakor.
Svartvinbärssylt. Barnens nya favorit till pannkakor.

*Sterilisera burkar

Att sterilisera burkar menas med att alla bakterier och mikroorganismer dödas i burken. På så sätt kan inte bakterierna förstöra sylten i burken. Efter sterilisering av burken är det viktigt att INTE röra varken ev. gummipackning eller i själva burken med fingrarna. Då tillför du nya bakterier.... Detta sätt att sterilisera burkar fungerar på samma sätt om du behöver sterilisera flaskor vid ex. saftkok.

Gör så här

 1. Sätt glasburkarna i en kall ugn. Lägg även med saker som tål ugn som lock i metall. Sätt ugnen på 180 c°.
 2. När värmen nått 180 grader låter du det gå i 30 minuter, alternativt kör timer på 45 minuter efter att du satt in plåten.
 3. Lägg INTE med gummipackningar och plast-detaljer i ugnen. Det som inte tål ugn kan du koka i minst en minut i en kastrull med vatten. Detta gäller ex. metallock med plast på insidan, plastlock, gummipackningar eller liknande. 
 4. Efter du steriliserat är det viktigt att INTE röra inuti burken, i locket eller på packningen med dina fingrar. Då tillför du bakterier på nytt och måste göra om hela processen för att undvika att bakterierna förstör sylten.