Koka eftersylt

20.01.2024

När man kokar saft eller gör orörd 7-dagars saft får man väldigt mycket bär över. Man brukar sila bort bären för att sedan slänga dem. MEN! I ett självhushåll är det väldigt bra att kunna ta vara på sin skörd och sin mat man har. Det gäller hela vägen och att man försöker undvika att slänga något. 

Men bären från saftkoket kan man väl inte spara på? Det är ett vanligt tankesätt. Man har väl redan tagit all smak från bären när man kokat saft på dem. Men svaret är nej! Du behöver du inte slänga bären! KOKA EFTERSYLT!

Med syltsocker behöver du behöver inte stå en hel förmiddag och koka sylt. Med syltsocker får du fantastisk sylt på bara 5 minuter. Köp på dig syltsocker under året och stå redo när du kokat din saft. 

MEN! Tänk på att om du ska koka sylt på bären behöver de vara rensade innan du kokar saft på dem. Det är inte så roligt att få med löv, bös, smågrenar eller stjälkar från bären i sylten. I saftkoket spelar det ingen roll då du silar bort det men det är just om du ska koka eftersylt som du behöver ha rensade bär. 

Koka egen bärsylt från saftkoket

Ingredienser

  • 3 dl bärmassa
  • 1 ½ dl syltsocker  

Gör så här

  1. Mät upp bärmassan och häll bärmassan i en kastrull.
  2. Mät upp lagom med syltsocker; receptet är för 3 dl bärmassa så öka andelen syltsocker beroende på hur mycket bärmassa du får efter saftkoket.
  3. Låt koka i kastrullen i 3-5 minuter under omrörning. Om sylten blir lös är det ingen fara. Sylten kommer stelna i burken när det svalnar. 
  4. Innan du häller upp sylten diska noga ur burkarna och locken. Efteråt ställer du in burkarna på en plåt i en kall ugn. Locken kan du också lägga på samma plåt. Sätt ugnen på 100 grader och låt plåten stå inne i ugnen i 20 minuter. Om du har tätningspackning på locket koka denna i vatten i 1-3 minuter. 
  5. Vill du ha en slät sylt? Då kan du mixa sylten med en stavmixer efter kokningen innan du häller upp sylten.
  6. När du häller upp sylten tänk på att INTE rör vid burkens öppning eller på insidan av locket. Var väldigt noga med handhygienen när du sätter på tätningspackningen. Du vill absolut inte tillföra bakterier som kan försämra hållbarheten på din sylt
  7. Efter du hällt upp sylten på burken ställer du burken upp-och-ner för att burken ska skapa ett eget vakuum och för att döda eventuella bakterier i locket. När burken svalnat kan du vänta burken eller låta den stå upp-och-ner tills den ska användas. 
1. Mät upp rätt mängd bärmassa och syltsocker. Låt koka i 3-5 minuter.
1. Mät upp rätt mängd bärmassa och syltsocker. Låt koka i 3-5 minuter.
Om du vill ha slät sylt kan du mixa bären efter kokningen.
Om du vill ha slät sylt kan du mixa bären efter kokningen.
Häll upp sylten på väl rengjorda burkar och vänd dem upp-och-ner under tiden burken svalnar.
Häll upp sylten på väl rengjorda burkar och vänd dem upp-och-ner under tiden burken svalnar.