Himmelsk vaniljglass med ett bonusrecept

11.08.2023
Här hemma jublar barnen högt när jag säger att jag ska göra glass. De trängs vid bänken och kan knappt stå stilla bredvid mig för de är så ivriga att få slicka smeten. Och jag förstår dem! Jag kan knappt själv låta bli att provsmaka en eller två gånger. 

Att göra sin alldeles egen glass är superenkelt och mitt recept på glass innehåller sådant du nästan alltid har hemma. Släng ihop alltihopa på kvällen och få himmelsk hemmagjord glass till 11-fikat dagen efter. Eller låt den stå kvar i fryser till ett senare speciellt tillfälle. 

Himmelsk vaniljglass

Ingredienser till ca 1 L glass 
 • 6 st äggulor
 • 3 dl strösocker 
 • 6 dl grädde 
 • 1-2 tsk vaniljsocker 
 • * Blanda ev i bär eller sylt om så önskas samtidigt som du tar i vaniljsockret det sista. Du kan också riva ner bakchoklad eller hackade nötter. Valmöjligheterna är oändliga! Varför inte dela på smeten och göra två olika varianter av glass?
Gör så här!
Vispa ihop ingredienser för sig enligt nedanstående. Vispa sedan samman allt i en bunke och häll i en bytta på ca 1-1,5 liter. Jag brukar ta en glasslåda på 1,75 L och den fyller ca 2/3 delar.

 1. Bunke 1 Vispa äggulor och strösocker poröst. (SPARA ÄGGVITAN! Se receptet längre ner.)
 2. Bunke 2  Vispa grädde ganska lös men ändå så att det liknar vispad grädde så att säga. 
 3. Blanda samman bunke 1 och bunke 2. Ta i lite vaniljsocker och eventuellt egen smaksättning (se ovan för lite tips). Vispa samman till valfri konsistens, jag föredrar lite hårdare konsistens, och häll i en bytta på ca 1-1,5 liter som tål att frysas.
 4. Enligt receptet står det minst 1 dygn i frysen. Jag har gjort den på kvällen och tagit fram till 11-fikat dagen efter för att mumsa på, det har faktiskt funkat bra. Tänk på att glassen smälter fort så servera den direkt och stoppa in byttan snabbt i frysen,  ja alltså om du av någon anledning skulle få något över..... jag lovar att glassen är försvinnande god! 

Silverkaka

Det här med att slänga mat är något vi försöker undvika. Det finns alltid en höna eller två som gladeligen äter upp våra vegetariska matrester och annars finns det en bokashi-hink med EM-bakterier som älskar våra matrester. Men i allra första hand försöker vi ändå att ta vara på vår mat och se till att den hamnar i våra magar. I detta recept med egen vaniljglass blir det 6 äggvitor över. Men istället för att slänga den kan du frysa in dem till ett senare tillfälle eller så kan du baka mumsig silverkaka.

Hemmagjord vinbärssaft, nybakade rosenbröd och rykande färsk silverkaka.
Hemmagjord vinbärssaft, nybakade rosenbröd och rykande färsk silverkaka.

Ingredienser till en sockerkaka

 • Lite margarin eller smör + ströbröd till formen
 • 100 g margarin eller smör
 • 2 dl strösocker
 • 1 msk vaniljsocker
 • 1 dl grädde eller mjölk
 • 3.5 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 dl äggvita (Våra ägg är något mindre än standardägg i mataffären, så för oss blir 6 egna ägg ca 1 dl äggvita. För dig som köper ägg i affären eller har större ägg att tillgå kanske det räcker med 3 äggvitor för att få 1 dl. Mät upp i en egen bunke innan du börjar baka.)

Gör så här!

 1. Sätt ugnen på 175°. 
 2. Smörj och bröa en sockerkaksform med lite ströbröd. 
 3. Vispa rumsvarmt smör och strösocker poröst i en bunke. Blanda därefter i vaniljsocker.
 4. Blanda mjöl och bakpulver i en egen bunke. 
 5. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en egen bunke.
 6. Häll i grädde eller mjölk, mjölblandningen, samt äggvitan i sockerblandningen. Vispa till en smaskig smet utan mjölklumpar.
 7. Vänd ner smeten i en sockerkaksform. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Stick med en potatissticka i mitten av sockerkakan för att se om kakan blivit genomgräddad. Blir stickan full med smet behöver kakan stå lite till ugnen, om stickan däremot fortfarande är ren när du drar upp den är kakan färdig. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp (vänds upp på ett kakfat eller tallrik).