Rårörd saft på 7 dagar

30.07.2023

Att göra sin alldeles egna saft är magiskt gott. Det finns ingen köpesaft som är så god sin din egna, jag lovar. Det finns olika sätt att göra saft på. Min personliga favorit är att röra ihop rårörd saft som sedan får stå till sig i sju dagar innan saften silas och hälls upp på rengjorda flaskor. 

7 dagars saft

Ingredienser till 6-8 L saft 
 • 3-4 L bär 
 • 3 1/2 socker 
 • 3 L kokande vatten 
 • 2 msk vinsyra eller citronsyra
 • 2 tsk natriumbenonat  
Gör så här

 1. Mosa bären i en 10 liters hink. Du behöver inte rensa bär om du inte ska använda bären till att ex. koka sylt på efter silning.  
 2. Rör i sockret så det blir en härlig sockerblandning.
 3. Ta i vinsyran/citronsyran och natriumbensonatet. Blanda noga runt. 
 4. Slå över det kokande vattnet. Rör om tills sockret har lösts upp. OBS! Hinken blir varm när du slår på vattnet. Använd ett grytunderlägg under hinken. Akta så inte små fingrar bränner sig på hinken. 

Låt nu saft-hinken stå på en sval plats i 7 dagar. Gå och rör om varannan dag. Täck hinken med en handduk. Tänk på att saften ger fläckar som kan vara svåra att få bort. Efter 7 dagar är det dags att sila saften. Gör så här:
 1. Sila sedan saften genom en silduk över en stor gryta eller hink som rymmer minst 8 lite. Både silduk och ställning finns att köpa i mataffären eller fynda på loppis. Jag brukar använda ett durkslag ovanpå silduken för att inte bären ska täppa till i botten på silduken. Slå över bären när durkslaget är fullt i en egen bytta. Släng ut till fåglarna eller i bruna soppåsen, alternativt ge till grisarna/hönorna eller koka eftersylt på dem. Det kan ta tid för saften att silas igenom duken. Hjälp till genom att dra träsleven fram och tillbaka i silduken. 
 2. Under tiden saften silas kan du rengöra flaskorna. Det går åt 6-8 flaskor som rymmer 1 L. Du kan använda både flera mindre flaskor eller mindre större flaskor. Det viktigaste är att flaskorna har tättslutande lock. Diska noga! Om du vill kan du ta "atamon" som är ett flytande konserveringsmedel du köper i mataffären efteråt. Ta ca 1 dl vatten och 2 korkar atamon och skaka runt i flaskorna. Du kan hälla över vattenblandningen mellan alla dina flaskor.
 3. Efter att saften är silad är det dags att hälla upp saften på flaskorna. Använd rostfritt litermått och tratt då de inte missfärgas som plastredskap eller ge bismak till nästa användning av samma redskap. Se till att INTE röra vid flasköppningen då bakterierna på dina fingrar kan bidra med oönskade bakterier som försämrar hållbarheten på saften. 
 4. När saften är silad förvara flaskorna mörkt och svalt. Glöm inte att märka flaskorna med smak och datum+år.